Viikon kirja – Tienviittoja tulevaisuuteen

Luin Tapani Laustin kirjan Tienviittoja tulevaisuuteen ja suosittelen sitä oikein lämpimästi kaikille, jotka ovat kiinnostuneita toisenlaisen maailman mahdollisuudesta. Lausti esittelee kirjassaan erittäin selkeäsanaisesti valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä niin ihmiskäsityksen, kasvatuksen kuin yhteiskuntajärjestyksenkin osalta.

Kirjassa hahmotellaan kokeilemattomia ja jo kokeiltuja anarkistisia, sosialistisia tai muuten sosiaalisesti oikeudenmukaisia yhteisöllisiä malleja. Intellektuellien nimiä vilahtelee myös aika tasaisesti Chomskysta Russeliin ja varsinkin utopisti William Morris on vahvasti esillä antaen pohjan koko kirjan rakenteelle. Jos nyt kirjoittaisin kirjan, haluaisin kirjoittaa juuri tällaisen kirjan tai ainakin tästä näkökulmasta.

Kirjassa on huomionarvoista sekin, että Lausti näkee monien eri mallien olevan mahdollisia, eikä sulkeudu yhden aatteen alle. Näinhän sen tulee ollakin, jos halutaan laittaa ihmislähtöisyys etusijalle. Kaikki mallit kuvaavatkin juuri sitä, millä tavoin saadaan yhteiskunta ja talous palvelemaan ihmistä eikä toisinpäin.

Yleiskartoituksena teos toimii hyvin niin aloittelevalle yhteiskuntakriitikolle kuin kokeneemmallekin aktivistifilosofille. Selkeäsanaisuudesta ja optimistisesta otteesta tulee hyvä olo ja voimattomuuden tunne katoaa – ainakin hetkeksi.

Jos kiinnostus heräsi, niin kannattaa myös katsoa http://www.lausti.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s