Olkinukke 2

Globalisaatio

Olkinukke: länsimaiden johtama ideologia, jonka avulla pyritään riistämään köyhiä maita ja pakottamaan länsimaiset arvot kaikkialle.

Oikeammin: Maailmanlaajuinen verkottuminen, kansainvälistyminen. Monesti erotetaan taloudellinen globalisaatio itsenäisenä terminä.

Terminä globalisaatio on hyvin moniulotteinen, ja sen piiriin voidaan laskea kaikenlaista taloudellista, kulttuurista, poliittista ja eettistä kehitystä. Edellä mainitsemani vääristelty versio on siltä osin oikein, että näin voi tapahtua (ja onkin tapahtunut). Tämä on synnyttänyt kansainvälisen globalisaatiokriittisen liikkeen, josta puhutaan joskus väärin globalisaation vastustajina, joita useimmat eivät kuitenkaan ole. Harva haluaakin estää tasa-arvoistumisen, yhdentymisen ja hyvinvoinnin leviämistä maailmassa, mutta kun vaarana on näiden vastakohtien leviäminen poliittisten virheiden takia, on syytäkin olla kriittinen globalisaation suhteen.

Globalisaatio ei ole mikään viime vuosikymmenien juttu, vaan sen voidaan katsoa alkaneen jo silloin kun osa afrikkalaisista kyllästyi kuumuuteen ja päätti lähteä muualle. Joten usein kritisoitu viimeaikainen kehitys on vain kärpäsen kakka vuosituhansia kestäneessä globalisaatiossa, joka on vuosien varrella kokenut muutoksia suuntaan jos toiseen. Suosittelenkin kaikkia tutustumaan verkottumisen historiaan ennen eettisten ja muiden johtopäätösten tekemistä. Suositeltavaa kirjallisuutta on esim. Verkottunut ihmiskunta (The Human Web: J.R. McNeill & William McNeill), joka toimii myös hyvänä yleisesittelynä koko maailman historiaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s