Natohaikailu on uussuomettumisen vahva piirre

Nato-jäsenyyttä sekä vastustetaan että puolustetaan sillä, ettei enää eletä kylmän sodan maailmassa. Kylmällä sodalla viitataan siis siihen, että toisen maailmansodan jälkeen elettiin kauhun tasapainon tilassa, jonka pääarkkitehteja olivat Neuvostoliitto ja USA, ja atomisota olisi voinut syttyä minä hetkenä tahansa. Jotkut ovat kyllä osuvasti huomauttaneet, että kylmä sota oli oikeasti enemmänkin kolmas maailmansota, mutta se vain käytiin kolmannessa maailmassa.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, että kun Suomessa huudetaan kilpaa kylmän sodan päättyneen, niin muualla länsimaissa huoli näyttää olevan enemmänkin se, miten saadaan kylmän sodan uhka pidettyä jatkossakin kaukana. Tätä tuskin edesauttaa Suomen liittyminen Natoon ja itäeurooppalaisten nostaminen Naton johtoon, mitä on jo hieman kaavailtu.

Itselleni tämä ei ole olennainen kysymys suhtautumisessa Natoon, mutta joillekin ehkä se tärkein. Suomessa käytävä keskustelu on jostain syystä aina hieman erilaista kuin muualla, mutta yksi huomattava (historiallinen) piirre ulkosuhteissa on tiettyjen vaikutusvaltaisten tahojen ruskeakielisyys vahvimpaa kohtaan. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ei ole ollut epäilystäkään, mihin suuntaan on kumarrettu. Mm. Martti Ahtisaaren ja Kokoomuksen USA-nuoleskelua on myös uussuomettumiseksi kutsuttu. Tätä ei vain oikein arvosteta Yhdysvalloissa: Suomi otetaan mielellään apumaaksi, mutta nuoleskelua pidetään ällöttävänä.

Pasifismista irrotettu vasemmistolainen Nato-kritiikki on arvostellut Nato-jäsenyyden vievän meidät suoraan USA:n härskin valtapolitiikan alaisuuteen. Hauskaa on vain se, ettei oikeisto pyri tätä edes kiistämään, vaan lyö pökköä pesään. ”Just niin, mukaan vaan. Eläköön säännelty demokratia ja länsimaiden talouskasvu!” No ei vasemmistopopulistinen USA=Saatana -suhtautuminenkaan ole kovin järkevää, mutta voittajien kyljessä loisiminen ei tosiaan ole hyvä perustelu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s