Ay-raha ja vasemmisto

Kuinkahan paljon ay-liikkeen tuki vasemmistopuolueille jarruttaa puolueiden uudistumista? (Ja kuinka monta sulkumerkintää yhdessä tekstissä on liikaa.)

Oikeistopuolueet ovat olemassa elinkeinoelämää varten (provokatiivinen oletus), mutta vasemmistopuolueiden tavoitteet eivät tänä päivänä aina kulje samaa rataa ay-liikkeen kanssa, vaikka työväenliike alunperin olikin yhteinen nimittäjä (ja on osittain vieläkin). Vasemmiston kuuluu ajaa (virallisten linjaustenkin mukaisesti) heikoimman asemaa yhteiskunnassa ja keskiluokkainen duunari ei välttämättä tähän heikoimpaan ryhmään enää kuulu. On siis selvä, että tietyissä tapauksissa heikoimman auttaminen ei ole linjassa duunarin etujen kanssa tai ei ainakaan suoraan hyödytä tätä.

Yksi esimerkki on vasemmistopuolueiden kansainvälisyys ja solidaarisuus, joka on alusta alkaen ollut vasemmistoliikkeen kantavia ajatuksia. Mieliharrastuksiani on ollut viime aikoina lehtien tekstaripalstojen selaaminen, joissa aika usein nimim. ”duunari” lähettää viestiä päättäjille ja nyt lähinnä Paavo Arhinmäelle. Viestin sisältö on yksinkertainen: kotimaan duunareitten etu muiden (ulkomaanpellejen) edelle. En tiedä tarvitseeko edes kommentoida näin mustavalkoista ajattelua tässä yhteydessä, mutta ehkä on ihan hyväkin, jos näitä ”duunareita” siirtyy persujen leiriin.

Voidaan myös todeta, että sosiaalietuuksiin turvautuvien ei kannata toivoa kovin suuria korotuksia palkkoihin yleisesti, koska harva tuki on elinkustannusindeksiin sidottu. Eli inflaation myötä oma ostovoima pienenee, vaikka palkat nousevat. Tämä on nähty selkeästi mm. opintotuen yhteydessä, joka on korotuksesta huolimatta jäljessä.

Palataksemme ay-liikkeeseen, voidaan vasemmiston ja ay-liikkeen suhdetta peilata hyvin perustuloajatuksen kautta. Demarit vastustavat henkeen ja vereen perustuloa, koska se ei ole ay-liikkeelle mieleen, mutta esimerkiksi vihreille tällaisen järkevän ajatuksen esittäminen ei tuota tuskia, kun heillä ei ole ”uutena” puolueena ay-liikkeeseen napanuoraa. Vasemmistoliitto on tällä hetkellä jakautunut tässä asiassa.

Money talks, kuten sanotaan. Ay-liikkeen tuki vasemmistolle oli yllättävän isoa, ja vaikka se ei puolueiden uudistuspyrkimyksiä jarruttaisikaan, niin sellaisen kuvan se antaa ulospäin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s