Pragmatismi, realismi, populismi ja idealismi

Barack Obaman ja talouskriisin myötä on voitu ilolla havaita idealismin palanneen salonkikelpoiseksi asenteeksi politiikassa. Karkeasti ottaen tähän asti on hyväksytty vain pragmatismi, realismi ja tietyin varauksin populismi, kun puhutaan politiikasta.

Pragmaattinen asenne on suhtautunut politiikkaan yhteisten asioiden hoitamisena, jolloin valtiota (tai muuta kokonaisuutta) hallitaan optimoimalla budjetti ja lainsäädäntö vastaamaan vallitsevaa tilannetta.

Realistinen asenne korostaa yleensä kansainvälisiä suhteita. Politiikkaa pitää tehdä tällä tavalla, koska muualla maailmassa tehdään tällä tavalla. Mihinkään poikkeavaan ei tulisi ryhtyä ennen kansainvälisiä sopimuksia. Mm. kilpailukyky ja turvallisuus vilahtelevat tiuhaan perusteina.

Populistinen asenne pyrkii yksinkertaistamaan asioita ja monesti provokatiivisesti osoittamaan syitä ja syyllisiä, kuitenkaan sen parempia vaihtoehtoja tarjoamatta. Tällä tähdätään enimmäkseen suosion kalasteluun.

Idealistinen asenne näkee politiikan asioiden muuttamisena paremmaksi. Unelmia, ideoita ja päämääriä on mahdollista toteuttaa politiikan keinoin.

On helppo havaita, ettei kukaan edusta yksistään yhtä asennetta, vaan kaikkien näiden sopiva suhde ratkaisee. Erityisesti retoriikassa on helppo profiloitua kuten Soini populistiksi, mutta todellinen hyvä politiikka edellyttää näkemystä kaikilta puolilta. Se, että idealismi on pidetty pimennossa ei ole ollut realismia, vaan tyhmyyttä. Politiikka ei ole virkamiestyötä, jossa jonkin kaavan avulla voidaan todistaa paras vaihtoehto, vaan todellisuudessa se on eri toimijoiden ja intressiryhmien välinen taistelukenttä, jossa jokaisella pitäisi olla näkemys, miltä maailman tulisi näyttää. Pragmatismi ja realismi ovat toimineet hyvänä parina politiikan poistamisessa politiikasta. Sarjassamme kuinka vähentää äänestysaktiivisuutta. Vastassa on ollut vain populismi, joka ei vielä pitkälle kanna.

Äänestäjä ei äänestä parasta virkamiestä, vaan politikkoa, joka pyrkii muuttamaan asioita paremmaksi. Idealistinen asenne innostaa ja aktivoi. Idealismi ei ole sinisilmäisyyden synonyymi, vaan tapa nähdä asioiden merkityksiä, päämääriä ja samalla paljastaa toisten ajamien asioiden taustalta löytyvät vaikuttimet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s